Vorig schooljaar startte op het Xaveriuscollege het eerste volledige klimaatbewustzijnsjaar. Zo gingen leerlingen van ’t Cas (onze leerlingenraad) onder begeleiding van Djapo en het Ecohuis aan de slag met de vraag hoe klimaatprojecten sensibiliserend kunnen werken. Tegelijkertijd werd de ganse school ondergedompeld in een ‘warm’ (😊) klimaatbad. Eén van de projecten waar deze twee lijnen elkaar kruisten, was de Klimaatdag voor de leerlingen van het eerste jaar. Het werd een leerrijke afwisseling tussen inhoud en doen.
Een groene oase op ons hitte-eiland.
Leerkrachten en leerlingen sloegen de handen in elkaar en binnen de kortste keer zagen we op onze betonnen speelplaats zowaar een voedselbosje verschijnen. Tijdens de Klimaatdag kregen de leerlingen de kans om dit plantsoen met zaden en daden verder vorm te geven. Zo ontstond rond de appel-, peren- en notenboom een bijenvriendelijke bloemenweide waartussen ook welig tierende pompoenplanten hun weg begonnen te zoeken.
Een biodivers veld vol pompoenen.
Tijdens de maanden juli en augustus kregen de bijen en andere insecten in onze bloemen- en pompoenweide vrij spel en konden ze naar hartenlust bestuiven. Uiteraard hadden de leerlingen van het eerste jaar ook gezorgd voor een hotel waar deze noeste werksters rustig konden overnachten. Het uiteindelijke resultaat mocht er zijn. Wanneer we op 1 september opnieuw de schoolpoort binnenstapte, was het pompoentjes tellen die her en der verborgen lagen in een zoemende bloemenzee.
Pompoensoep van eigen oogst verwarmt de herfst.
Eind september, wanneer de herfst op de deur begon de kloppen, stond voor de leerlingen van het tweede jaar de Mondiale Dag op het programma. Via hun kookkunsten lieten ze die dag andere leerlingen kennismaken met hun cultuur. Al snel lieten we ons oog ook vallen op de pompoenen die deze leerlingen een jaar eerder zelf hadden aangeplant en ontstond het idee om de geoogste pompoenen te verwerken in een heerlijke pompoensoep van Xacobodem. En, zo stonden we die middag te genieten van een heerlijke, dampende kom pompoensoep die dit klein klimaatverhaal helemaal rond maakte.