Tom Lanoyes oproep aan jongeren om aan de slag te gaan met gedichten uit het Poëziegeschenk vrij – wij? werd massaal beantwoord! Bijna 35.000 leerlingen werden door enthousiaste leerkrachten ingeschreven en kregen twee gedichten uit Lanoyes bundel opgestuurd. Op Facebook, Instagram en Twitter werden allerlei foto’s en filmpjes gedeeld met #DichterBijLanoye, gaande van interviews, talkshows, rebussen, strips, videoclips en stop-motion filmpjes tot memes en zelfs een make-up tutorial.

Lanoye koos drie winnaars uit de talloze inzendingen waaronder … twee Xaverianen!

Op de eerste plaats staat het filmpje van Emma Deckers, van het Xaveriuscollege in Borgerhout. Zij werd samen met haar medeleerlingen aangespoord door haar leraar Nederlands, Frederik Bosmans, om deel te nemen aan de actie. In haar stop-motionfilmpje gaat Emma op originele wijze om met het thema ‘vrijheid’. Het gedicht ‘zonder handen, zonder tanden’ zette ze om in morsecode, wat zorgt voor een indringend en bedwelmend geluid bij het filmpje. Morse, een taal die wordt gebruikt in noodsituaties, koppelt ze zo aan het thema ‘vrijheid’!

De derde plaats is weggelegd voor een erg verrassend filmpje. Rosanne maakte, geïnspireerd door het gedicht ‘zonder handen, zonder tanden’, een make-up look! “Vaak worden mensen in hokjes geduwd omdat ze graag met make-up spelen”, aldus Rosanne, “maar als ik mijn make-up doe, voel ik me zo vrij als een vogel”.

Geen woord zo vrij als vrij

Het weert wat men verbiedt
Smetvrij, vetvrij. Kogelvrij
Maar wat is dan ‘gastvrij’?
(Ontdaan van vreemdelingenwaan?)
En vogelvrij: een doel, een straf?
Of een verzuchting op een graf?
Hier ligt hij: Eindelijk vrij.