Afgelopen dinsdag 7 februari begon het eerste lesuur in elke klas van het eerstejaar wat anders dan anders. Er zou samen ontbeten worden, maar niet direct …

Bij het binnenkomen kreeg iedereen een bingokaartje met daarop een nummer. Het ontbijtbuffet, sinaasappelsap en chocolade inbegrepen, stond klaar maar moest nog even wachten. Eerst verplaatste de klas zich naar Venezuela en kreeg elke leerling een Venezolaanse naam, beroep, achtergrond én loon. Al gauw bleek dat Carlos, Juanita, Paco en Eduardo niet allemaal evenveel verdienden. En omdat met het verdiende (?) loon het ontbijt gekocht kon worden, werd het snel duidelijk dat sommige met een indigestie, anderen met honger van tafel zouden gaan.

Uit de reflecties achteraf bleek hoe spannend, soms heftig maar uiteindelijk erg leerrijk het was om te voelen hoe oneerlijk het er soms in de wereld aan toegaat en te zien wat we daar (niet) aan kunnen doen. Gelukkig dat in onze kleine wereld van het eerste jaar alle etensresten gelijk werden verdeeld onder alle leerlingen.