Elk jaar in de eerste week voltrekt zich een klein wonder dat begint op ons college, een waar mirakel in deze tijden van elektrische steps, fietsen, monowheels en hoverboards. In deze eerste week van juli vertrekken leerlingen volledig vrijwillig op een zesdaagse fietstocht die hen door de mooiste plekken van het Groot Hertogdom Luxemburg loodst, onder het toeziend ook van een groepje begeesterde leerkrachten. Dé Buizerdtocht!

De Buizerdtocht is een traditie die ooit begon in het jaar 1982, waar toen een groepje van 11 jongens onder begeleiding van twee leerkrachten het avontuur tegemoet ging. (Zonder paters weliswaar, grapjes daarover bedenkt u zelf wel.) Volledig in zijn tijdsgeest, zonder al te veel voorbereiding, waardoor men af en toe al eens zijn onderdak in een schuur moest nemen. Gelukkig heeft deze ploeg reeds jaren ervaring en kunnen we teren op de Buizerdbegeleiders die voor ons het pad effenden. Maar hoe ziet dat pad eruit?

Op 2 juli vertrekken we met al onze bagage en fietsen richting Luxemburg. Gelukkig doen we het eerste stuk wel met de bus. Eens over de grens beginnen we aan onze eerste rit. De leerlingen en begeleiders nemen zelf hun bagage mee op hun fiets en zo fietsen we gezwind door de landelijke wegen die Luxemburg ons te bieden heeft, naar onze jeugdherberg van die avond. Een volgwagen, die vakkundig bestuurd wordt door dhr. Gooris, kan eventuele problemen oplossen en ons op tijd en stond voorzien van verfrissingen en de nodige suikers voor we die ene muur moeten beklimmen.

In de jeugdherberg wordt ons avondeten voor ons klaar gemaakt. Gedaan zijn de tijden dat de leerlingen zelf moesten koken, afwassen of op jacht gaan. (Goed dat laatste is een tikkeltje overdreven, maar kom, ze worden verwend die fietsers!) In de moderne jeugdherbergen van Luxemburg is het eten lekker, zijn de kamers niet te groot en liggen de bedden enorm goed na een dag hard labeur. Na het eten voorzien we een activiteit, zoals een quiz, een voetbaltoernooi of een avonddipje in het prachtige meer van Lultzhausen.

Voor je denkt dat alleen de meest sportieve leerlingen meekunnen, of diegene met een lichtgewicht fiets met zo’n kleine duizend versnellingen … nee. Een gewone fiets met minimaal zes versnellingen en een beetje goesting zijn meer dan voldoende om deze tocht tot een goed einde te brengen. We gaan er prat op dat we niemand achterlaten, dat we mekaar steunen en helpen en desnoods naar boven praten als de benen niet meer meewillen. Samen maken we er een échte Buizerdtocht van. Een bende helden die de heuvels, nee … BERGEN van Luxemburg bedwingen!

We hopen jullie alvast te kunnen verwelkomen op onze volgende tocht!

Bis dohin,

Het Buizerdteam
Steven Leyder, Frederik Van De Peer, Hans Goossens, Ken Hertogs, Peter Crauwels, Hans Gooris, Gitte Duys