Op 5 februari trok een fijne delegatie Xaverianen uit de derde graad naar de stadscampus van de Universiteit Antwerpen voor de eerste editie van de Olympiade Nederlands. U vindt op  https://olympiadenederlands.org/ een fotoverslag en de oplossingen van de voorronde. Hieronder kan u het volledige wedstrijdverslag lezen van Sofie Terryn (6 humane wetenschappen).

Elk jaar kent dit bekende fenomeen: een opdracht van een volle woensdagmiddag, een deelname vanuit passie, ambitie of gewoon om leerkrachten een plezier te doen, omdat zij dringend nog een aantal deelnemers zoeken om met een zo groot mogelijke delegatie af te zakken naar een Olympiade. Dit jaar waagden negen leerlingen van de derde graad zich aan de allereerste editie van de Olympiade Nederlands. 

Onwetend trokken zij op 5 februari 2020 de grootse aula Rector Dhanis van de UA in. Natuurlijk zou er iets achter de goede zorgen van de organisatie kunnen gezocht worden, met dat gratis drankje, die pen van de misschien wel toekomstige universiteit en met die goodiebag. De faculteit Letteren en Wijsbegeerte wilde mogelijk nieuwe studenten aantrekken, maar uiteraard was het hier niet om te doen en waren dit maar enkele valse indrukken. Laat de spelen beginnen.

Verlost kwamen de leerlingen terug naar buiten, met de nodige frustratie over de opdrachten die hen niet zo lagen. Elk van hen bezat meer creativiteit dan van hen verwacht en gevraagd werd. Soms zou het al eens wat meer mogen zijn. De jury en de organisatie achter de Olympiade zouden wat meer mogen afstappen van het boekje met zijn regeltjes en theorie. Laat de leerlingen vrij zijn en de organisatie en jury zullen op die manier verbaasd worden over het echte kunnen van leerlingen over heel Vlaanderen.

Jammer genoeg kwam onze kleine maar sterke delegatie terug zonder medailles. Toch mogen de leerlingen fier zijn op het ticket naar de Spelen, want elk van hen is een overwinnaar in zijn of haar verlies. Tot in Tokio! (Sofie Terryn, 6HW)